{ "title": "Aşırı Aktif Mesane Sendromu", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/asiri-aktif-mesane-sendromu.jpg", "date": "20.01.2024 09:10:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Aşırı aktif mesane sendromu, mesane kasının aşırı aktivitesiyle karakterize olan bir rahatsızlıktır. Mesane kasının aşırı aktivitesi nörolojik bir sebeple ya da sebebi açıklanamayan şekilde olabilir. Aşırı aktif mesane sendromu olan hastalarda ani sıkışma hissi ana semptom olup, kişide ertelenmesi zor olan aniden işeme isteği gelişir. Ancak bu durum fizyolojik şekilde mesanenin fazla dolu olmasından kaynaklanan güçlü işeme isteğinden ayrılması gerekir. Bu rahatsızlık hastalarda günde en az 8 defa işemeye, gece işemelerine ve hastaların üçte birinde sıkışma türünde idrar kaçırmaya yol açar. Yine hastaların üçte birinde karışık türde idrar kaçırma sorunu olur ve bu ıslak tip olarak tanımlanır. Kalan üçte ikisinde ise ani sıkışma hissi olur ve bu da kuru tip aşırı aktif mesane sendromu olarak tanımlanır.

Aşırı aktif mesane sendromu neden olur?

Nörojenik nedenler arasında inme, multiple skleroz, Parkinson hastalığı, medulla spinalisin iltihabi hastalıklarıyla gelişimsel anomalileri, medulla spinal travmaları yer alır.

Nörojenik olmayan nedenler arasında ise mesane enfeksiyonu, cerrahi girişimler, mesane çıkım tıkanıklığı, mesane tümörü, mesane taşı ve yabancı cisimler yer alır.

Islak ve kuru tip aşırı aktif mesane sendromu görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. Erkeklerde kuru tip, kadınlarda ise ıslak tip sendrom daha sık görülür. Sıkışma tipi idrar kaçırmada erkeklerde fazla görülür. Hastaların yaşam kalitesini belirgin düzeyde bozan bu rahatsızlıkta depresyon görülme oranı yüksek tansiyon, romatoid artrit, diyabet gibidir. Aşırı aktif mesane sendromu yaşlı kişilerde düşmeye bağlı yaralanmaları arttırmaktadır.

Aşırı aktif mesane sendromu nasıl teşhis edilir?

Rahatsızlığın tanısında hastanın öyküsü oldukça önemlidir. Mesane günlüğü, işemeler arası geçen süre, gece ve gündüz idrar yapma sıklığı, ani sıkışmalar, idrarı erteleme oranı, idrar kaçırma, hangi tipte kaçırma olduğu, pet kullanımı, idrarı başlatma ve sürdürmede güçlük çekilmesi, idrar yapamama öyküsü değerlendirilir. Hastadaki nörolojik hastalık öyküsü, vajinal cerrahi öyküsü, radyoterapi tedavisi gibi olgularda değerlendirmeye alınır.

Aşırı aktif mesane sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın tedavisinde hastanın yakınmasına, şiddetine bağlı olarak değişik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu tedaviler ise;

Yaşam tarzına müdahale: Öncelikle tedavi hastaların fazla kilolu olması halinde zayıflatılması, kafein alımının azaltılması, kabızlığın giderilmesi, aşırı sıvı alımında kısıtlama, sigaranın bırakılması, karbonatlı sıvıların azaltılması gibi önlemleri içerir.

Pelvik taban kaslarının eğitimi: bu aşamada hastalara kegel egzersizleri yapması ile biofeedback uygulanabilir.

Mesane eğitimi: bu tedavide hastanın aktif katılımı gerekir. Tedavi eğitim, işeme programı ve pozitif destek aşamalarını içerir. Bu aşamalarda hastaları başka şeyler düşünmeye sevk etme, saat başı işemeye teşvik, daha sonraları işeme aralıklarının 15 dakika kadar uzatılması, işeme günlüğünün hastaların takibini sağlama gibi uygulamalar yapılır.

Zamanlı işeme: Hastalara uygulanan sabit aralıklı işeme programı tedavi süresince aynı kalır. İşeme belirli zamanlarda yaptırılır.

Elektriksel uyarı: Vajene yerleştirilen problar sayesinde pelvik taban kaslarına elektriksel uyarı verilir. Bu uygulama her gün, genelde 2 yıl süreyle yapılır.

Bu tedavi uygulamaları yanında aşırı aktif mesane sendromu için hastalara elektromanyetik tedavi, farmakolojik tedavide uygulanır. Sonuç olarak bu rahatsızlık tedavisi olan bir sorundur. Bu yüzden hastaların tedavi olmayı geciktirmemesi gerekir.
" } ] }