{ "title": "Böbrek Mesane Arası", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/bobrek-mesane-arasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:41:49", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "
Böbrek Mesane Arası, bulunan yapıya üreter denir. Üreterler, mesaneden daha yukarıda bulunan böbreklerden çıkmaktadır. İnsanların çoğunda iki adet böbrek ve iki adet üreter bulunmaktadır. Mesane ise bir adettir. İki üreter mesaneye farklı deliklerden giriş yapmaktadır. Mesane, böbrekler tarafından üretilen ve üreterler aracılığı ile taşınan idrarın depolandığı içi boş organımızdır. Mesanenin kapasitesi beş yüz mililitre kadardır. Mesane, dört katmandan meydana gelir. En dış kısımda bağ dokusu yapısında olan adventisya tabakası vardır. İçe doğru sırasıyla; düz kas tabakası, lamina propriya ve en içte mukoza tabakası yer almaktadır. Mesane tabanının yüzeyini kaplayan mukozal yapıda olan membran bölümüne trigon denir. Trigonda mukoza altında bulunan kas tabakasına sıkıca yapışmış olduğundan mesanenin içi boş olsa bile düz bir yapıdadır. Trigonun üst köşeleri üreter açıklıklarına ve alt köşesi ise iç üretral açıklığa karşılık gelir. Üreterler mesaneye oblik şekilde girerler. Bu yapı kapak gibi işlev görerek mesane dolduğunda idrarın üreterlerden böbreğe doğru geri kaçışına engel olur. Trigonun üst kısmında sınırlandırıcı bir kas katlantısı bulunur. Bu kas katlantısı böbrek mesane arası iki üreter açıklığı arasında seyreder. Böbrek ise kanı toksik olan maddelerden arındırarak idrarı oluşturan temel organımızdır.

İnsanların vücut ağırlıklarına, boylarına, cinsiyetlerine, yaşadığı bölgelere, yaptıkları işlere ve daha birçok faktöre göre günlük belirli miktarda sıvı ihtiyaçları vardır. Bunun yanında insanların belirli miktarda atması gereken sıvı ve toksik maddeler vardır. Bunların hepsi insan vücudunda dengeli bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu kontrolün sağlanmasındaki en büyük görev böbreklerindir. Ağız yoluyla alınan sıvıların büyük bölümü; idrar, dışkı, nefes alıp verme ve terleme ile kaybedilir. Çok sıcak olmayan iklimlerde en büyük kayıp böbrekler yolu ile olur. Böbrekten üreter yolu çıkan idrar, üreterin peristaltik hareketi ve yer çekiminin etkisi ile mesaneye iletilir. Mesaneden ise üretra yolu ile dışarı atılır.

Böbrek mesane arası üreterlerin işlevlerinin yanında hastalıkları da vardır. Üreter hastalıkları en kısa hali ile; üreter taşları, üreterin mesaneye giriş anormallikleri, üreter kanserleri olarak sıralanabilir. Üreterdeki taşlar, üreterin kendisi tarafından oluşturulacağı gibi böbreklerde oluşturulup üretere atılabilir. Bu taşlar hareket ettiği zaman kişinin kasıklarına doğru yayılan bir karın ağrısı oluşur. Küçük taşlar kendiliğinden düşebilirken boyutu büyük olan taşlara ise tıbbi müdahale gerekebilir. Üreterin mesaneye giriş anormallikleri ise bebek daha anne karnındayken bile semptom verebilir. Mesanedeki idrar böbreklere doğru geri kaçmaya başlar ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Üreter ile mesane aynı epitele sahiptir. Bu yüzden kanserleri de benzemektedir.
" } ] }