{ "title": "Hiperaktif Mesane", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/hiperaktif-mesane.jpg", "date": "19.01.2024 00:17:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hiperaktif mesane, sık idrara çıkma, sıkışma hissi, altına kaçırma, tuvalete yetişememe gibi etkilerle ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle 40 yaşından sonra etkili olmaya başlar. Kadınlarda daha fazla görülmektedir. Ancak erkeklerde bundan etkilenir. Kişilerin cinsel yaşamını, psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşamasını, sosyal yaşamında ve iş yaşamında olumsuzluklara neden olur. Ayrıca hastaların bu sorunun tedavisi hakkında yeterince bilgili olmaması, buna katlanmalarına neden olur.

Toplumda her beş kadından birini, her yedi erkekten birini etkileyen hiperaktif mesane, kişileri dışarı çıkamayan, sosyalleşemeyen, tuvalet olmayan yerlere gitmeyen, sıvı alımını sınırlandıran, erken dönemde pet kullanmak zorunda bırakan kısacası zorlu, depresif bir yaşama mahkûm etmektedir. Özellikle çalışan kesimdeki hastaların iş ve sosyal yaşamında önemli etkilere yol açmakta, etkili tedaviler olmadığında aktiflikten uzaklaşmalarına neden olan bir sorundur. Tedaviler doğru uygulandığında, hastalar bu rahatsızlıkla yaşamayı öğrenmekte, öğrenilmiş çaresizlikle yaşamlarına devam etmektedir.

Hiperaktif mesane ciddi bir sağlık sorunudur. Temel yakınmanın sıkışma hissi olduğu rahatsızlık yaşın ilerlemesiyle insanları daha fazla etkilemektedir. Ne yazık ki çoğu kesimde bu yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülmektedir. Yani doğal kabulleniş olmakta, bu öğrenilmiş çaresizlik sendromu olarak değerlendirilmektedir. Hastaların bir kısmında antidepresan kullanımı da söz konusudur. Özellikle utanma, bunu yaşlanmanın bir sonucu olarak kabul etme, doğumsal neden olarak görme, zamanla bunu kanıksama gibi etkenler hiperaktif mesane rahatsızlığın tedavisinde önemli engellerdir. Hiperaktif mesane sorunu olan kişiler bunun tıbbi müdahaleyi gerektirecek olduğunun farkında olmadıklarından, depresyona girebiliyorlar. Bu yüzden hastalar arasında antidepresan kullananlarda bulunmaktadır.

Hiperaktif mesane tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarda kısa süreli enjeksiyon tedavisi sayesinde yaşam kalitesinin arttırılması mümkündür. Bu nedenle sıkça idrara çıkma, gece idrara çıkma, sıkışma, idrar kaçırma sorunu olan kişilerin üroloji uzmanına muayene olmaları ve hemen tedaviye başlanması önerilir. İlk aşamada hastanın günlük alışkanlıklarının bazılarını değiştirmesi bile faydalı olacaktır. Özellikle alınan sıvı miktarının azaltılması, kahvenin azaltılması, belirli aralıklarla tuvalete çıkma faydalı önlemlerdir. İdrar kontrolünü sağlayan kaslara masaj yapılması, fizik tedavi uygulamaları, östrojen eksikliğinde bölgesel vajinal östrojen kullanımı yararlıdır. Bunlar yeterli olmadığı zaman ilaç tedavisine geçilebilir. İlaç tedavisinin sonuç vermediği hasta grubunda ise enjeksiyon tedavileri uygulanabilir. Yaklaşık yarım saat içinde yan etkisi oldukça düşük olan, endoskopik yöntemle uygulanan mesane kasına enjeksiyon tedavisi çok faydalı olur. Mesanedeki istemsiz kasılmalarda böyle giderilebilir.

Hiperaktif mesane nasıl oluşur?

Yaşın ilerlemesiyle artış gösteren hiperaktif mesane, her yaştan kişide görülebilir. Ancak ileri yaştakileri daha fazla etkiler. Sorun mesanenin idrarla dolumu sırasında meydana gelen istemsiz kas kasılmaları sonucunda ortaya çıkıyor. İdrar yapma hissinde beyne gönderilen sinyaller mesanenin boşalma gereksinimini bildirir. Mesane kasındaki istemsiz hareketler sonucunda beyinle idrar torbasının arasındaki koordinasyonun bozulmasıyla kişide sık idrara çıkma, sıkışma, geceleri idrara çıkma gibi idrar sorunları yaşanmaya başlıyor.

Hiperaktif mesane rahatsızlığının belirgin özellikleri nelerdir?
" } ] }