{ "title": "İyi Huylu Mesane Tümörü", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/iyi-huylu-mesane-tumoru.jpg", "date": "21.01.2024 09:11:27", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İyi huylu mesane tümörü, Mesane, börekten süzülen idrarın depolandığı ve dışarıya atıldığı, adalelerden oluşan içi boş organdır. Mesane kanseri çok sık olarak, mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden kaynaklanır. Mesane karın alt kısmında yer alan içi boş bir kesedir. İçerisinde idrar birikir ve dışarı atılır. İdrar böbreklerde süzerek mesaneye gelir ve depolanır. Bu depolanan idrar mesane biriktikten sonra dışarı atılması için tek bir tüp vasıtası kullanılır. Bu tüpün adı da üretradır. Mesane duvarı üç tabakadan meydana gelir. Bunlar;
Mesanede kanser hücrelerininoluşumu; ilk olarak hücrelerde başlar. Hücrelerin meydana getirdiği dokular birleşerek organları meydana getirir. Yani, hücreler dokuların yapı taşlarıdır. Mesane hücreleri, mesane dokularını ve sonunda mesane organını meydana getirir. Normalde hücreler büyür, bölünerek yeni hücreler oluşturur. Böylece vücuttaki eskiyen hücrelerin yerini yenileri alır. Normal olan hücreler yaşlandıkları ya da hasar gördükleri zaman ölürler. Bu durumda da bunlar yok edilerek yerine yeni hücreler gelir. Bazen sizlere bahsettiğimiz bu düzen bozulabilir. Vücut yeni hücrelere ihtiyaç duymadığı halde oluşabilir. Bu durumda da hasarlı hücreler gereken şekilde yok edilmediğinden fazla hücreler meydana gelir. Bu durumda biriken hücreler istenmeyen bir dokuya neden olur. Bu istenmeyen dokulara da tümör denir. Mesanede oluşan tümörler iki şekilde olabilir. Bunlardan birisi iyi huylu diğeri ise kötü huylu tümördür. İyi huylu tümörler kötü huylulara nazaran daha az zarar verirler.

İyi huylu mesane tümörü özellikleri nelerdir?
İyi huylu mesane tümör, hücrelerini oluşturdukları dokularda sabit kalır ve etrafında bulunan diğer organlara bulaşma riski yoktur. Bu tür tümörlerin oluşmasında etken maddeler içerisinde, sigara, başka bir kanser tedavisi görme, arsenik, aileden yani genetik olarak geçmesi veya çalışılan iş yeri içerisindeki kimyasallardan ötürü oluşabilir.

İyi huylu mesane tümörü belirtileri nelerdir?
  • İdrarda kan görülmesi
  • Sık sık tuvalete gitme isteği yaratması,
  • Ani idrar sıkışması yaşanması,
  • İdrarı boşaltabilmek için her seferinde ıkınma ihtiyacı hissetmek,
  • Ani idrar sıkıştırmasında, idrar yapamama,
  • İdrarı yaparken mesanede yanma hissi yaşamak gibi belirtileri vardır.
İyi huylu mesane tümörü teşhisi: İdrar tahlili, biyopsi ve sistoskopi ile teşhis edilir. Bunun öncesinde muayene edilen hasta tam anlamı ile olduğu fizik muayenede kendisinden istenecek testler belirlenir. Bahsettiğimiz üç yöntemde hastaya yaptırılarak hastada mesanede tümör olup olmadığı anlaşılır. Hepsininde yapılması gerekir. Bu üç testinde mesane tümörün de kesinleştirici özelliği vardır.

İyi huylu mesane tümörleri tedavisi: Kanserin oluşum süresine ve evresine göre müdahalelerde bulunur. Genellikle cerrahi müdahale edilen iyi huylu tümörler alındıklarında bedende yeniden oluşma özelliği yoktur. O yüzdende ilaçla tedavi edilmez ve direk cerrahi müdahale uygulanır. Sağlıkla kalın.

" } ] }