{ "title": "Kadınlarda Mesane Kanseri", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/kadinlarda-mesane-kanseri.JPG", "date": "19.01.2024 15:32:49", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "
Kadınlarda mesane kanseri, Kadınlarda mesane kanseri erkeklere göre 4 kat daha düşüktür. Erkeklerde daha çok görülen bir kanser türüdür. Mesane idrar kesesi diye adlandırılan her iki böbrekten idrar yolları aracılığı ile gelen idrarı depolayan bir organdır. Bu organın iç yüzeyinde oluşan kötü huylu tümörlere mesane kanseri yani idrar kesesi kanseri denir. Kadınların mesane kanserine yakalanma riski erkeklere oranla kadınlarda daha düşüktür. Mesane kanserinin bilinen sebepleri arasında sigara ve kimyasal maddelere temas gelir. Mesane kanserinde en sık görülen belirti idrarda ağrılı veya ağrısız kanamadır. İdrarda kanama belirtisini devamlı ağrılı idrar ve idrar yaparken yanma hissi eşlik edebilir. Mesane idrar yolları yani üreterler olarak adlandırılan uzun tüplerle böbreklere bağlıdır. Uzun tüpler aracılığıyla böbreklerden gelen idrar yine mesaneye bağlı üretra olarak adlandırılan kısa tüplerden geçerek mesanede ayrılır. Kadınlarda mesane kanserine pek sık rastlanmasa da hastalığın seyri daha kötü ve yaşam kaybı riski daha yüksektir. Bunun sebeplerinden biri de jinekologların çoğu zaman mesane kanseri olasılığını göz önünde bulundurmadan daha sık görülen alt idrar kanalları ve üst idrar kanallarında enfeksiyon teşhisi koyup aylarca antibiyotiklerle zaman kaybetmesidir. Sigara kullanmayan 40 yaş altı kadınlarda mesane kanseri çok nadir rastlanır.

Mesane duvarı 3 bölümden oluşur
Kadınlarda mesane kanseri belirtileri nelerdir?
Yukarıdaki belirtilere sahip olmanız mesane kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Bazen enfeksiyon hastalıkları da kendini bu belirtilerle gösterebilmektedir. Bunun dışında iyi huylu tümörler ve mesane taşı gibi problemlerde bu belirtilere vücudunuzda rastlamanıza sebep olabilir. Fakat bu belirtilere sahipseniz mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelisiniz. Mesane kanseri belirtileri varsa doktor tarafından geniş kapsamlı bir muayeneden geçirilip gerekli testler sizden istenecektir.

Kadınlarda mesane kanseri teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Fiziksel muayene: Doktor karın ve pelvis bölgesini muayene eder tümör oluşumu var mı yok mu araştırmasını yapar bu muayene rektal ve vajinal muayene gerektirebilir.

İdrar testi: İdrar testi çoğu hastalığın teşhisinde kullanılır. Laboratuvar idrarda kan ve kanser hücresi var mı yok mu ona bakar. Mesane kanseri için en sık kullanılan testtir.

Sistoskopi: Sistoskop adı verilen ince ışıklı bir tüp ile doğrudan mesanenin içine bakılır ve mesane tabakası incelenir.

Doku örneği: Doku örneği sistoskop ile alınarak patolojik incelemeye gönderilir. Kanser hücrelerinin incelenmesi için doku örneği alınmasına biyopsi denir.

İntravenöz piyelogram: bu işlemde kan damarlarına bir tür boya enjekte edilir bunun sebebi boya idrarda toplanarak röntgen sırasında mesane ve böbreklerin görüntülenmesini sağlar.

Kişide mesane kanseri yukarıdaki tahlil ve muayene sonuçları ile anlaşıldıktan sonra hastaya en uygun kemoterapi tedavisi uygulanmaya başlar. Kemoterapi süreci zorlu bir süreçtir hastaların moral ve motivasyonlarının yüksek tutulması bu hastalık için oldukça önemlidir. Hastaya uygulanan kemoterapi kanserli hücreleri yok etmek içindir. Bu aşamada hasta soğuk kanlı ve olumlu düşüncelere sahip olarak doktoruna yardımcı olmalıdır. Doktor geri kalan tedavi planına hastanın durumuna göre karar verir.
" } ] }