{ "title": "Mesane Enfeksiyonu", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-enfeksiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 03:23:02", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Mesane enfeksiyonu, idrarda yanma, sık sık idrara çıkma, ani sıkışma ve mesane üzerinde ağrı şikâyetleri ile belirti göstermektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde mesane enfeksiyonu nadiren görülmekte olup, olduğu durumda altında yatan bir sebep olduğu tahmin edilmektedir. Erkeklerde prostat iltihabı ve idrar yollarında taş olması mesane enfeksiyonuna neden olmaktadır. Bayanlarda ise her 4 kadından birinde mesane enfeksiyonuna rastlanılmaktadır. Kadınlar mesane enfeksiyonuna hayatı boyunca sıklıkla karşılaşırlar. Mesane enfeksiyonu yaşlılarda daha sıklıkla görülmekte ve bakteriyel mesane enfeksiyonu olasılığı daha yüksektir. Çocuklarda ise nadiren görülmektedir. Gebelikte mesane enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmelidir. Gebeliğin sonlanmasına kadar ciddi nedenlere sebep olmaktadır. Bu nedenle gebelikte mesane enfeksiyonu olduğunuz zaman kadın doğum uzmanına mutlaka başvurulmalıdır.

Mesane Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Mesane Enfeksiyonu Neden Olur?

Mesane enfeksiyonu viral ve mantar gibi enfeksiyonlardan da kaynaklanmaktadır. Bu bakteriler, dışarıda kullandığımız tuvaletten bile bulaşmakta ve enfeksiyon riskini artırmaktadır. İdrar yolun anormallikleri de mesane enfeksiyonuna neden olmaktadır. İdrarın birikmesi nedeniyle mesane enfeksiyonu görülme riskini artırmaktadır. İdrar yolunun tıkanması, mesane büyümesi ve idrar yolunun tıkanması mesane enfeksiyonuna yol açmaktadır. Şeker hastalarında bağışıklık sisteminin zayıflaması vücutta bakterilere karşı savunmasız olması mesane enfeksiyonuna neden olmaktadır. Yatan hastalarda sonda kullanımı mesane enfeksiyonu normal kişilere oranla riskini artırmaktadır.

Mesane Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mesane enfeksiyonunu teşhis etmek için idrar testi yapmak gerekmektedir. İdrar testinde alınan örnek laboratuvar ortamında incelenerek idrarda kan hücresinin olup olmadığına ve bakterilere bakılmaktadır. Laboratuvar sonucu ile doktor tarafından enfeksiyonu giderecek ilaç kullanılmalıdır. Mesane enfeksiyonunu sık görülmesi takdirde enfeksiyonunun neden kaynaklandığı için mesane filmi de çekilebilmektedir. Doktorun önerdiği tedavi dışında evde de dikkat edebileceğimiz noktalarla ağrı ve enfeksiyonu birazda olsa azaltabiliriz. Enfeksiyonunun vücutta atılması için bol su içilmelidir. Mesane bölgesine uygulayacağımız ılık bir kompleks yapmakta genel rahatsızlığı hafifletecektir. Yapılan araştırmalara göre kızılcık suyunun da mesane enfeksiyonunu azaltığı belirtilmiştir.
" } ] }