{ "title": "Mesane Hastalıkları", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 22:24:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mesane hastalıkları, böbreklerden atılan idrarın depo edildiği mesane adı verilen organı etkileyen hastalıklardır. Göbeğin altında kasların arka tarafında, erkeklerde bağırsakların ön kısmında kadınlarda rahmin hemen altında bulunan mesane, böbreklerden gelen idrarla dolmaya başladığı zaman sinirler aracılığıyla beyne sinyaller iletir. Beyinde gönderdiği sinyallerle mesanenin kasılmasını engelleyerek, idrarın burada tutulmasını sağlayan kasların kasılmasını sağlar. Mesane içindeki idrar miktarıyla kapasitesini doldurduğu zaman, beyne iletilen sinyallerde sıklaşır. Bu etki kişinin tuvalete giderek idrarını boşaltmasını sağlar. Mesane kasılır, idrarı burada tutan kaslar gevşer, sonuçta idrar yapılır. Mesaneyi etkileyen çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Belli başlı mesane hastalıkları toplumda sıkça görülür.

Mesane hastalıkları nelerdir?

Mesane iltihabı (Sistit): bu rahatsızlık çeşitli bakteriler tarafından oluşturulan mesane iltihabı şeklinde oluşur. İdrar yollarında en fazla etkili olan hastalıklardan biridir. Toplumda yetişkinleri olduğu kadar, çocukları da etkileyebilir. Ancak anatomik yatkınlıkları nedeniyle kadınlarda daha fazla görülür. Her kadının yaşamının bir bölümünde sistit olduğu söylenebilir. Sistit kendi arasında akut ve kronik sistit, interstisyel sistit olarak türlere ayrılır. Akut sistit aniden gelişen, sıkça idrara çıkma, idrarda yanma, karın ağrısı, idrarda kanama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kronik sistit ise daha hafif belirtiler gösterebilir. Ancak uzun süre devam eder. Tekrarlayan ataklarla seyreder. Bu sistit hastalarında tedavi gerektiği gibi yapılmamıştır. Tedavide antibiyotiklerin uzun süre kullanılmaması, yakınmalarda bilinçsizce ilaç kullanımı gibi etkenler hastalığın kronikleşmesine neden olabilir. Ayrıca mesanede taş, tümör, prostat büyümesi, çalışma bozukluğu, mesaneden böbreklere idrar kaçması gibi etkenlerle tekrarlayan sistit sorunu yaşanabilir.

İnterstisyel sistit ise kronik sistit türüdür. Bu rahatsızlıkta mesane duvarı belirgin şekilde kalınlaşmakta ve çalışması sınırlanmaktadır. Kesin olmamakla birlikte mesaneyi döşeyen, idrarın içerilere geçmesine engel olan tabakanın hasar görmesi, idrarın bu şekilde iç dokulara geçerek iltihaba yol açmasının bu mesane hastalığına neden olduğu düşünülür. Yavaş bir ilerlemesi olan rahatsızlık hastalarda sık idrara çıkma, yanma, geceleri idrara çıkma, ağrı gibi yakınmalarla kendini gösterir. Antibiyotik tedavisi faydalı olmaz. Mesane kapasitesinde küçülme olur, idrarı yapınca hastanın ağrısı hafifler. Potasyum testi ve sistoskopi denilen aletle idrar kesesi içine bakılmasıyla hastalığın tanısı konur. Tedavide sistoskopi yapılırken mesane genişletirse, hastaların bir kısmında yakınmalar geçici olarak azalır. İlerlemiş olgularda yapay mesane yapılması gerekir.

Mesane kanseri, mesane tümörü: Mesanedeki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması bu mesane hastalığının oluşmasına neden olur. Bu hastalık mesanenin içini döşeyen hücre tabakası nedeniyle oluşur. Hücre çoğalması mesanede yüzeysel katmanda olursa, bu yüzeysel mesane kanseri olarak tanımlanır. Hücre çoğalması derinleşir, kas ve yağ dokusunu etkilerse bu derin mesane kanseri şeklinde tanımlanır. Mesane kanseri sistoskopik muayene sayesinde erken aşamada teşhis edilebilir. Tedavide hastanın 3 ayda bir sistoskopi ile takip edilmesi, mesaneye kemoterapi ilaçlarını verilmesi, 6 hafta süreyle hafifletilmiş tüberküloz mikrobunun mesaneye verilmesi aşamaları uygulanır. Derin mesane tümörlerinde ise mesanenin çıkarılması, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi uygulanır. Cerrahi tedavi uygulanacaksa sistektomi denilen yöntemle mesane ve bölgesel lenf bezleri çıkarılır, bağırsaktan yapay mesane yapılır. Ayrıca kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanır. Tümör metastaz yaptıysa kemoterapi uygulanır.

İdrar kaçırma mesane hastalığı: İdrar kaçırma sorunu da toplumda oldukça fazla görülen mesane hastalıkları arasındadır. Karın bölgesine uygulanan ışın tedavisi, sistit, vajina enfeksiyonu, zor doğumlar, tümörler, mesane taşları, hormon düzeni, sinirsel rahatsızlıklar, prostat büyümesi gibi etkenler mesane çıkışı tıkanıklığına neden olup, idrar kaçırma sorununa neden olabilir. Kadınları erkeklere nazaran daha fazla etkileyen bir rahatsızlıktır. Tedavisinde pasif egzersizler, kegel egzersizleri oldukça faydalı olur. Bunun yanında tıbbi tedavilerde uygulanabilir. Özellikle mesanenin yapısal sorunlarından kaynaklanan idrar kaçırma operasyonlarında cerrahi yöntemler uygulanabilir. Mesanenin kasılmasını düzenlemek amacıyla pil takılması da başarılı bir tedavi seçeneğidir.
" } ] }