{ "title": "Mesane İdrar Torbası", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-idrar-torbasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:25:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mesane idrar torbası, üriner sistemde bulunan organlar arasındadır. İdrar yollarındaki mesane diğer adıyla idrar torbası vücutta önemli görevleri üstlenmiştir. Bulunduğu yerde yani idrar yollarında yukarıdan aşağıya doğru sırayla böbrekler, üreterler, mesane idrar torbası ve üretra vardır. Gelişmiş bir filtre sistemiyle çalışan böbreklere giren kan, filtreden geçer ve içindeki zararlı atık maddelerde idrar şeklinde süzülür. Kan böylece temizlenerek dolaşım sistemine döner. Böbreklerdeki idrar üreter adı verilen sağ ve sol üreter tüplerle mesane idrar torbasına gider. Burada toplanan idrar, idrar yolundan yani üretradan vücut dışına atılır. Mesane idrar torbası kısaca idrarın toplandığı bir organdır.

Mesane idrar torbası yapısal özellikleri nelerdir?

Esnek bir yapıya sahip olan mesane idrar torbası, bu özelliğiyle mideye benzer. Yapısı kaslı olduğu için, böbreklerden süzülerek gelen idrar burada uzun süre depo edilebilir. Mesane idrar torbasında tamamen kaslardan meydana gelen esnek bir duvar yapısı vardır. İçinde biriken idrar boşaltıldığında, şeklen armuda benzer bir yapıdadır. Hacmi normalde 40-50 ml kadardır. İçine dolan idrarla birlikte hacim olarak 400-500 ml kadar olur. Eğer idrarın boşaltılması gecikirse, mesane idrar torbası hacim olarak 800-900 ml kadar büyüyebilir. Mesanenin duvarında içi içe geçmiş üç katman şeklindeki kas tabakasından oluşması, idrarla dolu olsa da herhangi bir rahatsızlık duyulmamasını sağlar.

Mesane idrar torbası idrarı nasıl boşaltır?

Mesanedeki idrar belirli bir seviyeye geldiğinde, beyne uyarı gönderilir. Bu uyarı yaklaşık mesane idrar torbasının dörtte biri dolduğunda gönderilir. Uyarı sayesinde beyinde mesanenin kasılmasını baskılar ve uygun ortam oluşuncaya kadar mesaneden gönderilen sinyaller kesilir. Bu sürede mesaneye idrar dolmaya devam eder. İdrar boşaltılması olmadığı takdirde, mesane beyne gönderdiği uyarıyı şiddetlendirir. Bu aşamada da uygun ortam oluşmazsa, beyin mesaneye yaptığı baskıya devam eder. Çünkü beyin sadece idrarı boşaltacak uygun ortam olduğunda, mesane idrar torbasının kasılıp idrarı boşaltmasına izin verir. Mesane dolduğunda idrar kaçağını önlemek için, sfinkter denilen iç ve dış tıpa kısaca tıpa mekanizması çalışmaya başlar. Sfinkter idrar kaçağını önler, aynı zamanda boşaltımda idrarın kolay atılmasını sağlamak amacıyla mesane idrar torbasının bir huni gibi olmasını sağlar. Bu şekil idrarın boşaltılmasını kolaylaştırır.

Mesane idrar torbası fonksiyonu bozulursa

Bazen dış etkenlerden mesanenin çalışma sistemi bozulabilir. Bu etkenlerin arasında en sık görüleni sistit yani mesanenin bakteriyel enfeksiyonudur. Kadınlar bu sorundan erkeklere göre daha fazla etkilenir. Çünkü üretra denilen idrar yolu kadınlarda kısadır ve dışarıdan bakterilerin mesaneye girişi daha kolay olur. Erkeklerde ise prostat büyümesi olursa, idrar kanalında tıkanıklık meydana gelir ve idrar kolay boşaltılamaz. Bu durumda mesane enfeksiyonu oluşabilir. Bunun dışında mesane idrar torbası fonksiyonları başka hastalıkların etkisiyle de bozulabilir. Özellikle yaşı ilerleyen kişilerde bu tür hastalıklar daha fazla görülebilir. Mesane idrar torbasının fonksiyonu bozulduğunda, oldukça zor geçecek bir süreç yaşanır. Bu nedenle özellikle enfeksiyonlardan korunmalı ve tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.

Mesane idrar torbası ile alakalı testler

Tam idrar tahlili: İdrar örneği alınarak yapılan testler arasındadır. Mesane idrar torbası ve böbreklerin tüm problemlerinde bu test yapılır. İdrardaki anormal durumlar mikroskop altında incelenir.

Ürodinami: Özellikle mesane idrar torbası fonksiyonlarının belirlenmesini sağlayan bir testtir. Mesanede ilerletilen sondayla, idrar dolumu, basınç ve idrarın boşaltılması kaydedilir. Eğer mesane fonksiyonları bozulursa bu tetkik yapılmaktadır.

Sistoskopi: Mesane idrar torbasının vizüel görsel incelemesinin yapıldığı bu tetkik sırasında, mesane içinde ilerletilen endoskop kamerayla dokuların görüntülenmesine yardımcı olur. Mesane idrar torbası hastalıkları bu tetkik sayesinde daha kolay teşhis edilebiliyor.
" } ] }