{ "title": "Mesane Kanseri Son Evre", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-kanseri-son-evre.jpg", "date": "19.01.2024 11:14:01", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Mesane kanseri son evre, bu kanser türünün dördüncü evresidir. Mesane kanseri teşhisi konduğu zaman hangi evreye geldiği tespit edilir. Sinsi gelişen bir hastalık olduğu için belirti verdiği zaman kanser araştırması yapılır. Belirtileri idrar yaparken kanama, ağrı ve sık idrara çıkma olsa da bunlar başka bir rahatsızlığında belirtisi olabilmektedir. Doktorun yapacağı fiziksel muayene ve taram testleri sonucunda mesane kanserinin son evre olduğuna karar verilir ise tedavi süreci ona göre ilerleyecektir.

Mesane kanseri son evre tedavi seçenekleri

Öncelikle şunu belirtmek gerekir bu evrede tedavi olunsa bile yaşam şansı çok nadir olmaktadır. Mesane kanseri son evre oluştuğunda artık hastalık çevre lenf dokularına ya da vücudun başka organlarına sıçramış durumdadır. Bu aşamada ilk yapılan hastalığın verdiği ağrıları azaltmak ve yaşam süresini daha kaliteli geçirmesini sağlamaktır. Cerrahi müdahale olmadan kemoterapi uygulanmaktadır. Daha sonra radikal sistektomi uygulanır. Bu tedavi şekli iki şekilde yapılabilir.

Birincisi parsiyel sistektomi

Bu tedavide mesanenin bir kısmı çıkarılır. Bu işlem sonrasında hastalar mesanesinde yeterli idrar birikimi sağlayamamaktadırlar. Bu durum genellikle geçicidir fakat bazı hastalarda kalıcı olmaktadır.

İkincisi radikal sistektomi

Bu tedavide ise mesanenin tamamı çıkarılmaktadır. Bu operasyonda bayanlarda rahim, erkeklerde de er bezi ve prostat alındığından meni idrar yoluna boşaltılamadığı için çocuk sahibi olamamaktadırlar. Burada idrarın vücuttan çıkası için yeni bir yol oluşturulmaktadır.

Mesane kanseri son evresinde cerrahi işlemlerin uygulanmasının akabinde kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi uygulanmaktadır. Burada hastanın yaşam süresini biraz daha uzatabilmek hedeflenmektedir. Kemoterapi kanserli olan hücreleri yok etmek için kullanılan ilaçlardır. Kemoterapinin dozu hastalığın durumuna göre doktor tarafından belirlenir. İntravezikal kemoterapide kemoterapötik ajan bir katater ile üretra içerisinden mesaneye verilmektedir. Bu tedavi sayesinde kanser ilaçları mesane içerisinde kaldığı için mesane içinde bulunan kanser hücreleri yok edilmektedir. Bu tedavi birkaç hafta süre ile haftada bir kez uygulanmaktadır. Eğer kanser hücreleri başka organlara da sıçramış ise anti kanser ilaçlar damar yolu ile vücuda verilmektedir. Ağızdan verilen ilaç çeşitleri de vardır. Bu kemoterapiye sistemik kemoterapi denmektedir. Radyoterapi tedavisi ise cerrahi müdahaleden önce ya da sonra uygulanabilir. Mesane kanseri son evrede kanserli hücreler uzak ya da yakın organlara sıçramış ise radyoterapi buralarda da tedavi için uygulanabilmektedir. Bu tedavi şeklinde radyasyon dışarıdan bir makine ile verilebildiği gibi mesane içine konulabilen radyoaktif materyal ile de verilebilmektedir. Bu tedavi hastanede kalmayı gerektirmeden ayakta uygulanabilmektedir. Tedavi cevap verme şekline göre 5-7 hafta sürmektedir. Haftada 5 kez uygulanır.
" } ] }