{ "title": "Mesane Kanserinde Yaşam Süresi", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-kanserinde-yasam-suresi.jpg", "date": "18.01.2024 23:28:56", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Mesane Kanserinde Yaşam Süresi, kanserin evresine ve tedavi edilmesine bağlıdır. Bazı mesane kanserleri, erken evrede teşhis edilir ve tedavisine başlanır, bu tür kanserlerde, yaşam şansı uzun ve tedavi başarılıdır fakat bazı kanser türleri geç teşhis edilir tümörün de kötü huylu olmasıyla birlikte tedavi bazen başarılı olmaz ve hasta için yaşam şansı azalır. Genellikle hekimler kanser tedavisi sonrası hastaya şu kadar ömrün kaldı veya kesinlikle yaşarsın gibi ümit veren ya da ümit kıran cümleler söylemezler, bunun nedeni her kişinin metabolizmasının farklı işlemesidir, fakat bazı kanser türlerinde de kaçınılmaz olarak yaşam şansı azdır. Bu gibi durumlarda hastayı veya hasta yakınlarını bilgilendirmek daha iyidir.

Mesane Kanserinde Nasıl Teşhis Edilir?

Mesane kanseri, mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşur. Mesane kanseri sadece mesane dış duvarında da gelişebilir veya yağ dokusunu geçip daha derin bir tümör oluşturabilir. Kas tabakasına geçmiş mesane kanserleri çevre dokulara yayılabilir ve tedavi edilmesi daha güç olan çoklu organ kanserlerine sebep olabilir. Mesane kanseri her yaşta görülebilir fakat daha çok altmış yaş üstünde görüldüğü için ileri yaş hastalığı olarak da adlandırılır. Mesane kanserinin sebepleri; sigara kullanımı, sanayi bölgelerinde boya imalatı vs. Çalışma, yorucu hayat koşulları, tekrarlayan idrar yolu hastalıkları ve böbrek hastalıkları olarak gösterilebilir.

Mesane Kanserinin; idrarda kan görülmesi, ağrılı ve yanmalı idrar yapma ve sık sık idrara çıkma fakat yeterli idrar yapılmadığı hissi gibi belirtileri vardır. Bu belirtileri gösteren kişilerin derhal bir üroloji hekimine başvurması gerekir. Mesane kanseri genetik olabilir, ailesinde kanser geçmişi olan kişilerin sık sık kontrole gitmesi erken teşhis açısından önemlidir. Kanser türlerinin tamamında olduğu gibi mesane kanserinde de erken teşhis tedaviyi daha başarılı kılar ve yaşam şansını artırır.

Mesane Kanserinde Yaşam Süresi ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Mesane kanserinde yaşam süresi, uygulanan tedavinin başarısı ile doğru orantılıdır. Yüzeysel mesane kanserlerinde genellikle TUR Tm operasyonu uygulanır. Bu operasyon lokal anestezi altında, hastanın israr kanalından laparoskopik bir cihaz yardımı ile girilerek kanserli dokuyu temizleme esasına dayanır. Yüzeysel mesane kanserlerinde başarı şansı yaklaşık olarak %90 olarak tanımlanır. Derin mesane kanserlerinde açık ameliyat yapılarak gerekirse mesane alınır ve ince bağırsaktan tekrar mesane oluşturulur. Bu operasyona ek olarak kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Tedavinin başarı şansı hastalığın nüks edip etmemesine bağlıdır.

Mesane kanserinin tedavisinde; tümörün evresi, yeri, sayısı, büyüklüğü ve hastanın genel sağlık durumu önemlidir.

Genel durumu iyi olan hastalarda erken tanı koyulup uygun tedavi uygulanır ve hastalık altı ay içinde tekrarlamazsa tedavinin başarılı olduğu söylenebilir ve yaşam şansı yüksektir fakat altı ay içinde tekrarlayan, başka organlara sirayet eden, geç teşhis edilmiş mesane kanserlerinde yaşam şansı ve tedavinin başarı oranı düşüktür.
" } ] }