{ "title": "Mesane Malign Neoplazmı", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-malign-neoplazmi.jpg", "date": "23.01.2024 06:17:47", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Mesane maling neoplazmı, mesanede oluşan kanserdir. Neoplazm, tümör ya da kansere verilen başka bir isimdir. Böbrekler mesaneye üreter isimli boru ile bağlıdır. İnsanlarda genellikle iki böbrek ve dolayısıyla iki üreter bulunmaktadır. Renal pelviste biriken idrar üreter ile mesaneye boşaltılır. Renal pelvis ile üreter, tranzisyonel hücre dediğimiz belirli hücre türleri ile döşelidir. Bu hücreler birbirlerinden kopmadan bükülme ve esneme özelliğine sahiptir. Renal pelvis ya da üreterde başlayan kanser bahsettiğimiz tranzisyonel hücrelerde gelişir. Bu yüzden Mesane maling neoplazmı, için tranzisyonel hücre kanseri de diyebiliriz. Bu kanser türü genellikle metastaz yapar. Metastaz, bir organdan ya da vücudun başka bir kısmından kanserin diğer bir organ veya vücut kısmına yayıldığında oluşur. Mesane kanseri erkeklerde prostat, akciğer ve kolon kanserlerini takiben en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Kadınlar sıralamada 8. Sırada yer alır. Amerika'da her yıl 50000 yeni tanı konmuş mesane tümörü hastası vardır. Avrupa ve Amerika'da erkeklerde görülen kanser türlerinin %5-10'unu mesane kanserleri oluşturur. Her yaşta görülebilmesine karşılık genellikle orta yaş ve yaşlı görülmesi daha sıktır.

Mesane maling neoplazmı neden oluşur?

Mesane maling neoplazmı çok nadir olan bir kanser türüdür. Hastalığın nedenleri tam olarak belirlenemese de plastik ve kimya endüstrisinde çalışan kişiler ve kömür, katran ve asfalt işlerinde çalışan kişiler risk altında olabilmektedir. Bazı hastalarda genetik faktörlerin hastalığa neden olduğu saptanmıştır. Bunların dışında tüm kanser türlerinde olduğu gibi sigara içmek risk faktörü olmaktadır. Erken dönemde Mesane maling neoplazmı belirti vermemektedir. Belirtiler tümör büyüdükçe ortaya çıkmaktadır. Belirtiler arasında; kanlı idrar, geçmeyen bel ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, kontrolsüz kilo kaybı ve ağrılı ve sık idrara çıkma bulunmaktadır. Belirtiler Mesane maling neoplazmı ile ilişkili olsa bile başka sağlık sorunları ile de bağlantılı olabilmektedir. Tam teşhis için doktor muayenesi gerekmektedir. Tanı konulması zor olan bir kanser türüdür. Doktor hastalığı doğrulayacak bulguları saptayabilmek için fizik muayene yapacaktır. İdrarda protein miktarı, kan miktarı ve bakteri kontrolü için idrar tahlili isteyecektir. Bunların dışında mesane, üreter ve renal pelvisin yapısını değerlendirmek için ayrıntılı testler isteyebilir. Bu testler;
Hastalığın ileri evrelerinde tedaviye başlansa dahi hastanın kurtulma şansı az olmaktadır. Mesane maling neoplazmı tedavi edilse dahi tekrarlamaktadır. Kanser renal pelviste ise böbreğe sıçrama olasılığı çok yüksektir.

Tedavi

Mesane maling neoplazmıı için mevcut tedaviler arasında şunlar yer almaktadır.

Nefroüreterektomi: bu operasyonda böbrek, üreter ve mesane dokusu tamamen çıkarılır.

Segmental rezeksiyon: bu operasyonda ise üreterin kanserli kısmı çıkarılır.

Klinik Çalışmalar

Mesane maling neoplazmı tedavisi için yapılan klinik çalışmalar kısaca şu şekildedir;

Fulgurasyon: kanser hücrelerini elektrik akımı verilerek yok etmeyi hedefleyen cerrahi bir işlemdir.

Renal pelvisin segmental rezeksiyonu: bu operasyonda renal pelvisin kanserli kısmı çıkarılır.

Lazer Cerrahisi: Kanseri hedeflemek ve kanser hücrelerini yok etmek amacıyla lazer ışınları kullanır.

Kemoterapi: Birçok kanser türü için standart hale gelmiş bir tedavidir. Üreterin malign neoplazmını iyileştirmek için kemoterapi ilaçları geliştirilmektedir.

Bölgesel biyolojik tedavi: bu terapötik yaklaşım üreterde bulunan kanser hücrelerini tespit etmek için biyolojik ajanlar kullanır.
" } ] }