{ "title": "Mesane Şişmesi", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 07:38:50", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Mesane Şişmesi, Mesane yapısı itibari ile idrarı depoladığı bilinmektedir. İdrarın biriktiği alan olarak ifade etmek mümkündür. Böbreklerimiz kanın içerisinde yer alan kirli maddeleri ayırarak temiz kanı gönderip kirli kanın ise mesaneye ulaşmasına yardımcı olur. Böbreklerin gerçekleştirmiş olduğu bu işlem sırasında normal bir zamanda günde yaklaşık olarak 1,5 litre ya da 2 litre kadar idrarı mesaneye gönderir. Meydana gelen idrarın böbreklerden belirli işlemlerden geçtikten sonra idrarın mesaneye taşınma işlemi böbrek ile mesane arasında yer alan iki dar tüp sayesinde sağlanmaktadır. Bu görevi yerine getiren iki dar tüpü adı ise üreter yapısıdır. Normal zamanda yaklaşık olarak 400 cc miktarında idrar mesanede depolanır. Ancak bazı olumsuz durumlar sebebi ile bu üretilen idrarın miktarı daha da artar ve bu durumda da Mesane Şişmesi rahatsızlığı meydana gelir.

Mesane Şişmesi rahatsızlığı genellikle 50 ile 70 yaşları arasındaki erkek ve kadınlarda sık rastlanılan bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlık aynı zamanda erkeklerde görülme riski kadınlarla karşılaştırıldığı zaman oldukça fazla olup uzmanların bu durumun erkeklerde yaşanma sıklığının kadınlara oranla neredeyse 3 katı kadar olduğunu bildirmişlerdir. Bu sebepten ötürü erkeklerin bu konuda daha da dikkatli olması gerekmektedir.

Mesane Şişmesi Neden Olur?

Fazla miktarda oluşan idrarın böbreklerden işlendikten sonra üreter tüpleri sayesinde mesaneye ulaşımı esnasında mesanenin fazla birikmesi sebebi ile Mesane Şişmesi meydana gelir. Bu durumun meydana gelmesinde birçok etken söz konusudur. Özellikle idrar atımının gerçekleşmemesi halinde yeni üretilen idrarın mesaneye iletimi zorlaşır. Üreter tüplerinde birikmeler meydana gelir. Bu durum beraberinde Mesane Şişmelerine neden olduğu gibi mesanede ağrı ve sancıların yaşanmasına da neden olmaktadır. İdrar boşaltımı sağlanmadığı taktirde bu durum daha vahim bir hal alabilir. Mesanede fazla biriken idrar dışarı atılımı söz konusu olmaz ise eğer böbrek yolunda yer alan üreter tüplerine ve yer çekiminden kaynaklı olarak boşaltımın yapılmasını sağlayan cinsel organlara baskı yapması söz konusudur.

Uzun Süreli İdrar Tutulması ve Mesane Şişmesi Rahatsızlığı Yaşanması

İdrarın aşırı birikmesi neticesinde mesanede şişlikler meydana gelir. Özellikle bu durum mesane hacminin yarısı geçmesi halinde oldukça tehlikeli olayların yaşanması mümkündür. Bu durum bireyin sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. İdrarın birikme düzeyi mesane hacminin yarısını geçmesi ile mesane boşaltılma isteği duyacaktır. Bu durum sinirlerin uyarılmasın ile gerçekleşir. Örneğin gece eğer yatmadan önce tuvalet ihtiyacı giderilmemiş ise eğer birey gece geç saatlerde uyanıp tuvalete gidebilir. Bunun sebebi uzun süreli idrar tutulmasından kaynaklı olup sinirlerin uyarılmasına neden olmaktadır. Uzun süreli olarak idrarın tutulması durumu beraberinde Mesane Şişmesi rahatsızlığının yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu duruma dikkat etmek oldukça önemli bir husustur. Bu yüzden de elimizden geldiği sürece idrarımızı tutmamaya gayret etmek gerekir. Aksi halde ilerleyen süreçlerde uzun süreli idrar tutmalarından kaynaklanan mesane kanseri görülme riski daha da artar. Mesane Şişmelerini meydana gelmesinde bir diğer olumsuz etken türü de mesane kanserinin görülmesi durumudur.

Mesane Şişmelerine Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Mesane şişmelerini temel sebeplerinden birisi mesane zayıflığı olup bir an önce bu konu hakkında önlem almak gerekmektedir. Özellikle şeker hastalarında, mesanenin kontrolünü gerçekleştiren sinir yapılarının fonksiyonlarını yerine getirmesinde sorunlara sebep olan nörolojik rahatsızlıklarda ve kronik alkol kullanan bireylerde sık rastlanan bir durumdur. Bu durumu önlemek adına birtakım önlemler almak şarttır. Özellikle kronik alkol kullanımı olan bireylerin bir an önce alkolü terk etmeleri gerekir. Benzer durum sigara kullanan kimseler için de geçerlidir. Bunun yanı sıra nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan Mesane Şişmesi rahatsızlığına karşı hasta bireylerin psikolojik tedavi sürecini aksatmamaları oldukça önemlidir. Olumsuz bir durum ile karşılaşmaları halinde bir an önce vakit kaybetmeden Uzman bir üroloji uzmanına danışması şarttır.

Mesane şişmesi için kullanılması gereken ilaçlar aksatılmamalıdır. Bunların yanı sıra özel birtakım egzersizlerin yapılması ve mesane eğitiminin alınması şarttır. Alınan bütün önlemlere rağmen halen Mesane Şişmesi rahatsızlığı yaşamanız halinde cerrahi müdahalenin uygulanması son çözüm yolu olacaktır.
" } ] }