{ "title": "Mesane Taşı Ameliyatı", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-tasi-ameliyati.jpg", "date": "23.01.2024 04:18:44", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Mesane Taşı Ameliyatı, Günümüzde mesane taşları genelde elli yaşın üstünde olan erkeklerde görülür. Ayrıca gelişmekte olan uzak ülkelerde oldukça düşük protein, süreğen dehidratasyon (Uzun zaman vücudun susuz kalması), yüksek karbonhidratlı diyet çocuklarda amonyumürat taşlarının oluşmasına yol açmaktadır. Mesane taşı erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Kendini yenileyen idrar enfeksiyonları oldukça sık görülür. Aynı zamanda büyük bir risk faktörüdür. Taşlar idrar yapma ile atılan taşlar olduğundan idrar yolunda tıkanma yaparak kişinin idrarını yapamamasına da sebep olur. İdrar yaparken yanma, göbek altı bölgede aprı hissi, idrarda kan mesanede oluşan taş çoğunlukla tıkanmaya bağlı olarak idrar yapamama belirtileri bulunan kişilerde rastlantısal olarak saptanmaktadır. Taşlar çok ya da tek sayıda olabilir. Direkt olarak karın grafisi, ilaçlı böbrek filmi, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi taşın saptanmasında kullanılmakta olan görüntüleme yöntemidir. Sistoskopi yani (Kapalı yol ile idrar yolunun ve mesanenin gözlenmesi) tanı için bazen gerekir. Mesanede oluşan taşın sebebinin belirlenerek en uygun tedavi yönteminin yapılması gerekir.

Mesane Taşı Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Mesanede oluşan taşların tedavisinde amaç kişiyi taşlardan arındırmaktır. Fakat aynı zamanda var ise idrar yolundaki tıkanıklık sebebini ortadan kaldırmak amacı ile birtakım girişimler de yapılır. Bunun içinde kişinin durumuna göre açık ya da kapalı ameliyatlar yapılır. Kapalı yapılan ameliyatlar kişinin alt idrar yolundan girerek gerçekleştirilir. Taşın alınmasının yanında taş oluşumuna sebep olan mesane çıkımında oluşan hastalıklar (Örneğin; idrar yolunda darlık ve prostat büyümesi gibi) düzeltilir. Bir de tüp yardımı ile cilt üzerinden girilerek mesaneye ulaşılarak tüpün içerisinden taşları çıkarma yöntemidir. Bazı çocuk hastalar ile büyük ve oldukça çok sayıda taşı olan yetişkinlerde bu yöntem uygulanır. Açık yapılan ameliyat günümüzde oldukça az yapılmaktadır. Ancak aşırı büyük prostat oluştuğunda (Prostatında açık ameliyat yöntemi ile tedavi edilmesi daha uygundur.)
" } ] }