{ "title": "Mesane Torbası", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane-torbasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:15:26", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Mesane torbası, diğer adıyla idrar kesesi idrarın depolanmasını sağlayan balon şeklinde bir organdır. Normal şartlarda istemsiz çalışan bir organdır. Mesane torbası, idrarı depolar ve idrar hissimiz geldiğinde idrar yapmamızı sağlayarak içini boşaltan bir yapıdadır. İçi boş olan organ, kalın duvarlı ve kaslardan oluşan bir yapıya sahiptir. Mesane torbasında bazı enfeksiyonlar, hastalıklar, yaralanmalar ve ruhsal sorunlar sebebiyle oluşan rahatsızlıklar basit şekilde tedavi edilebilmektedir. Mesane torbası vücutta karnın alt kısmında, göden bağırsağı ve pubis kemiği arasında bulunmaktadır. İçi boş olan bu organ, kalın duvarlı ve kaslardan oluşan bir yapıya sahiptir. Görünüm itibarıyla ters durmuş piramide benzer. Organın piramit tabanının üst kısmında ince bağırsaklar bulunur. Kadınlarda bu bölümde rahim bulunmaktadır.

Mesane torbası çalışma şekli

Mesane torbası duvarı, içi idrarla doldukça genişleyebilen kas yapısına sahiptir. Kesenin boşalması bu kasların kasılması ve idrarın dışarıya atılmasıyla gerçekleşir. Böbreklerde oluşan idrar, idrar boruları yardımıyla bu kesede birikir. Kesenin dolması ile içindeki basınçta bir değişiklik meydana gelmez. Kese dolduğu zaman kaslar genişleyerek, idrara yer açarlar. Bir süre sonra genişlemeye karşı direnç oluşmaya başlar ve idrara çıkma hissimiz ortaya çıkar. Böbreklerden gelen idrar boruları, kesenin üst köşelerinden içeriye girer. Keseyle birleştiği yerde idrarın yeniden böbreklere geri dönmesini engel olan, tek yönlü biçimde kapakçıklar bulunur. İdrarın keseden çıkması ve idrar yolundan geçmesiyle, vücuttan atılma süreci gerçekleşmiş olur. Normal zamanda idrar yolu etrafını çevreleyen, büzücü kas sfinkter ile kapalı halde tutulur. İdrarın dışarı atıldığı sırada, bu kas gevşeyerek, idrar yolunun açılmasını sağlar. Aynı anda idrar kesesi de kaslar yardımıyla kasılır ve içindeki idrarı idrar yoluna gönderir. Kadınlarda olan idrar yolu uzunluğu ortalama 2,5 cm olduğundan, buradaki kasların enfeksiyonlar, yaşlılık ve diğer etkenler neticesinde zayıf düşmesi bakterilere karşı engel oluşturamaz. Erkeklerde bu mesafe prostat ve penis boyu kadar daha uzun olduğundan, bakteriler kadınlara göre daha zor şartlarda mesane torbasına ulaşabilir. Mesane torbası kadın ve erkekte genelde aynı hacimdedir. Kadınlarda boşaltma refleksi daha kontrollü olduğu için idrarlarını erkeğe nazaran daha uzun süre tutabilirler. Kadınlar günde bir kez dahi idrara çıksalar yeterli olabilmektedir. Yetişkin kişilerde mesane torbası ortalama yarım litre civarında idrar atmaktadır. Uygunsuz bir anda ortaya çıkan idrar çıkarma hissini beyin kaslara gevşeme komutu göndererek durdurur. Ancak his tekrarlamaya devam ederse idrar yapma refleksi üstün gelerek idrarın atılmasına neden olur. Buda hiç istenmeyen bir durumdur. Özellikle uzun yolculuklarda.

Mesane torbası hastalıkları

Sistit: Mesane torbasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Kadınlarda erkeğe göre idrar yolunun korunması güçlü olmadığından daha çok görülmektedir. Bu hastalığa bakteriler, vajinal enfeksiyonlar ya da çevresindeki organlarda oluşan rahatsızlıklar neden olabilmektedir. Belirtileri sık idrara çıkma, idrarda yanma, idrarın bulanık olması ve içeriğinde kan görülmesi hastalığın belirtileri arasında yer alır. İdrar yapmadan önce ve yaptıktan sonra karnın üstünde ve sırtta ağrı oluşabilir. Ciddi bir hastalık değildir fakat yakınmaları çoktur. Antibiyotik tedavisi ile iki hafta içerisinde sonuç alınmaya başlanır.

Böbrek taşları: İdrar yolundan ilerleyemeyen böbrek taşının idrar yolunu tıkaması ile mesane torbasının boşalmasına engel olabilir. Küçük olan taşlar kendi başına geçebilir fakat büyük taşlar cerrahi müdahale gerektirir.

Tümörler: Mesane torbası içinde çoğunluğu iyi olan tümörler bulunabilir. İdrarda kan görülebilmektedir. Herhangi bir ağrı söz konusu olmaz.
" } ] }