{ "title": "Mesane", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesane.jpg", "date": "19.01.2024 16:19:46", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Mesane; fonksiyonu idrar depolamaktır. Böbrekler, kandaki atılması gereken suyu ve maddeleri atmak üzere günde 1,5-2 lt'ye yakın idrar oluşturur. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter adı verilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesanede gerilme olur ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar. Bu hacmin yarısına yaklaşıldığında idrar yaparak mesaneyi boşaltma isteği duyulur. Kapasitesinin çok üstünde idrarı gerilerek depolama yapabilir ancak bu durum ağrı oluşturur. İdrar yapma olayı, sfinkter denilen ve mesane tabanında dairesel yerleşen adale tarafından kontrol edilir. Ayrıca bu sfinkter normalde idrar akımını durduran ve idrar kaçmasını engelleyen bir yapıdır. Sfinkter, balonun ucundaki bağ gibidir ve genelde kapalıdır. Böylece idrar kaçırma engellenir. Mesanedeki idrar vücut dışına üretra adı verilen küçük bir tüple atılır. Üretra, erkekte penis içinde seyreder ve ucundan açılır, kadında daha kısadır ve vajenin yukarısına açılır.

Mesanede ne gibi sorunlar oluşur?

Üriner enfeksiyonlar: Sağlıklı bir mesanenin içi sterildir ve bakteri barındırmaz. Ancak bağırsaklarda, deride, anüs ve vajen bölgesinde bakteriler mevcuttur. Bu bakteriler bazen buralardan üriner sistemine geçerek, yukarıya doğru ilerleyip mesaneye ulaşabilirler. Normalde mesane kendini bu bakterilerden koruyabilir ve idrar yoluyla atabilir. Ancak bu bakteriler mesanede kalır ve çoğalırsa enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon da mesane dokusunda kızarıklığa, şişmeye ve ağrıya neden olur. Bu tip enfeksiyonlarda mesane dolu olmadan dolu gibi hisseder, sık idrar çıkma isteği, tuvalete yetişememe, idrar kaçırma durumları görünür. Genellikle halsizlik görülür. Bunun yanında ateş ve titreme görülürse, enfeksiyonun böbreklere ulaştığı düşünülür. Acil müdahale gerektirir. Bu tip böbrek enfeksiyonu böbreği tahrip edebilir ve enfeksiyon kana yayılarak hayati tehlike oluşturur. Bu üriner enfeksiyonları, antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

İntersitisiyel sistit: Mesane bölgesinde ağrılı olup, sistit benzeri bulgularla ortaya çıkar. Ancak burada hiçbir bakterinin rolü yoktur. Gerçekte sebebi bilinmemektedir. İntersitisiyel sistit kadınlarda erkeklerden 10 misli daha fazladır. İntersitisiyel sistit'in başlangıcında ciddi inflamasyon ağrıya yol açar. İnflamasyon ilerledikçe mesane duvarının normal yapısı yerine nedbe dokusu alır ve mesane giderek küçülür. Üroloji uzmanına gidildiğinde, enfeksiyon ve diğer anormal durumlar yoksa, üroloji uzmanı sistoskop denilen özel bir teleskopla mesane içini görmek isteyecektir. Bu işlem genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu hastalık ağızdan alınan veya mesane içine verilen ilaçlarla tedavisi mümkündür.

Hiperaktif mesane: Hiperaktif mesanede istem dışı kasılmalar olmaktadır. Bu durumda kişi idrar kaçırma ve acilen tuvalete gitme isteği duyar.

Mesanenin sağlıklı olması için neler yapılmalıdır?
" } ] }