{ "title": "Mesanede Kitle", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/mesanede-kitle.jpg", "date": "19.01.2024 13:19:25", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Mesanede kitle, bir diğer adıyla idrar kesesinde oluşan kitle, genellikle idrar yolları aracılığıyla idrarı depolayan bölgede meydana gelmektedir. Mesane içerisini kaplayan iç yüzey üzerinde meydana gelen kitlelere aslında kanser adı verilebilir. Çünkü oluşan kötü huylu kitleler, direk olarak insanlarda kanser etkisi ve kanser belirtileri göstererek karşımıza çıkmaktadır. Mesanede kitle, erkeklerde kadınlardan çok daha fazla görülmektedir. Erkekleri öncelikle hedef alan bu kitleler, müdahale edilmediği sürece daha da büyüyerek belirtilerini arttırmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda en büyük nedeni sigara kullanımı olan mesanede kitle rahatsızlığı, bazen insanlarda meslek hastalığı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle kimyasal madde üreten fabrikalarda çalışan insanlarda çok ciddi bir şekilde mesanede kitle rahatsızlığı meydana gelir. Bu nedenle bu gibi işlerde çalışan insanların kesinlikle ara muayeneleri sağlıklı bile olsalar yaptırmaları gerekmektedir. Mesanede kitle olan insanlarda ilk zamanlarda çok büyük belirtiler meydana gelmeyebilir. Fakat kitle mesanede biraz daha yayıldıktan sonra ya da biraz daha büyüdükten sonra bazı semptomlar ortaya çıkmaya başlar.

Mesanede kitle ne gibi belirtilere neden olur?
Mesanede kitle tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Mesanede kitle aslında yapılan idrar tahlilleriyle kolay bir şekilde anlaşılabilir. Fakat bu kitle idrar tahlilleriyle rahat bir şekilde anlaşılabilse bile kitlenin türü ve büyüklüğü anlaşılamaz. Bu nedenle tam teşhisin yapılabilmesi için ultrason ya da batın gibi tıbbi görüntüleme cihazları kullanılarak kitlenin görüntüsüne bakılır. Bu şekilde kitlenin büyüklüğüne ve yayılma durumuna da bakılabilir. Eğer sorun tam olarak ortaya çıkarılamamış ise bu durumda bilgisayarlı tomografi kullanılarak daha net görüntüler elde edilebilir. Eğer buna rağmen tam teşhis konulamamışsa hastanın idrar deliğinden mikro kameralarla girilerek idrar kesesine ulaşılır. Bu şekilde mesanede kitle tanısı konulur.

Mesanede kitle sorunu olan insanlarda ilk olarak teşhis konulduktan sonra bu kitlenin alınması için ameliyatlar gerekmektedir. Eğer insanlarda bu ameliyat yapılmaz ise ileri ki zamanlarda hayati tehlikeler ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkta ameliyatın çok büyük önemi bulunmaktadır. Çünkü kitle idrar kesesinin daha da derinlerine nüfus ederek etkilerini ortaya çıkarır ise bu durumlarda hastanın üzerinde yapılan tedavilerden çok daha zor bir şekilde sonuç alınır. Yapılan ameliyatlara rağmen mesanede bulunan kitlenin tamamı çıkarılmayabilir. Bu durumlarda kitle tekrar oluşum gösterebilir. Bu gibi bir problemler karşı karşıya kalmamak için iyi bir cerrah seçilmelidir. Özellikle mesanede kitle eğer 3 cm ve daha üstüyse kesinlikle tecrübeli cerrahlara ihtiyaç vardır.
" } ] }