{ "title": "Yapay Mesane", "image": "https://www.mesane.gen.tr/images/yapay-mesane.jpg", "date": "19.01.2024 16:59:05", "author": "Muhammed Said ÇELİK", "article": [ { "article": "Yapay Mesane, Mesane (İdrar kesesi) kanserinin birkaç türünde hastalığın tek tedavisi mesanenin alınması ile sağlanabilir.

Mesane kanseri, derine yani mesane kas tabakasına temas ederse veya kas tabakasına çok yakın, çok sayıda ve iri tümörler bulunduğunda, BCG tedavisine yanıt vermeyen hastalara mesaneden uzak organlara kanserin sıçraması ve orada çoğalma ihtimali çok yüksektir. Hasta hasta yaşamı için bu son derece kötü durumda tedavi nedeniyle mesane, meni kanseri, büyük damarlar, prostat ve etrafındaki lenf dokuların alındığı ameliyatı yapmak gerekir. Bu ameliyatla hastanın ince veya kalın bağırsağının bir kısmı mesane (İdrar kesesi) görevini yapması için hastaya takılır. Buna da yapay mesane (Bağırsaktan mesane) adı verilir.

Mesane Alındıktan Sonra Hastalar Nasıl İdrar Yapabilecekler?

Ürolojide bu nedenle birçok yöntem şekli bulunmuştur, ancak bunların arasında en sık kullanılan yöntem iki idrar borusunu 12-15 cm'lik bir ince bağırsak parçasının bir ucuna bağlayarak bağırsak parçasının diğer ucunu da karın cildine bağlamaktır. Bu yönteme \"İLE-AL KONDÜİT\" denir. İdrar borularının, bağırsak parçasına gelen idrar, cilde yapıştırılan bir torbaya dolar ve torbadaki idrar arttıkça hastalar torbayı boşaltırlar. Günde ortalama olarak 2-3 defada bir cilde yapıştırılan torbanın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu eski yöntem önemli bir alternatiftir. Gelişmiş ülkelerde son 15-16 yıldır kullanılan ve bizim ülkemizde son 12-13 yıldır başarı ile uygulamakta olduğumuz yapay mesane yani bağırsaktan mesane yöntemi ürolojide \"Ortotopik Mesane\" diye adlandırılan bir yöntemdir. Bu ameliyat tekniğinde ince veya kalın bağırsaklardan veya ikisini birlikte kullanarak hastaya yeni bir mesane yapılır. Bu ameliyatta 50 cm bağırsak alınıp fonksiyon ve şeklinin mesane (İdrar kesesi) ne benzemesi, mesanenin görevlerini yapabilmesi açısından kendi üzerine doğru birkaç defa katlanarak bir \"küre\" şekline getirilmektedir. Böylelikle kapasitesi, yani hacmi idrarı depolayabilmek amacıyla arttırılmış olur. Küre şekline getirilmiş olan bağırsaktan mesane (yapay mesane)'nin bir ucuna iki idrar borusu bağlanır, yeni küre şekline getirilmiş olan yapay mesanenin diğer ucu ise dış idrar yoluna bağlanır.

Bu ameliyattan sonra hastanın gündüz vakitlerinde idrar kaçırmaması mesanenin alınma ameliyatı sırasında idrar tutma kapağının hasar görmemesi durumuna bağlıdır, cerrah bu konuda tecrübeli ise böyle bir olumsuzluk olmayacaktır.

Sağlıklı normal bir insanın mesanesi kapasitesi 400 ml kadardır, yani sağlıklı normal bir insan bu seviyeye kadar idrarını yapmadan tutabilir, bağırsaktan mesane (yapay mesane) ameliyatı yapılan hastalarda yaklaşık olarak 4-6 ayda bu kapasiteye ulaşmış oluyorlar.

Doğru yöntemle ve tecrübeli cerrahi bir ekibin yaptığı ameliyat hastalara şunları sağlamaktadır;
" } ] }