Mesane Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Temmuz 2024

Mesane Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Ameliyatı

Mesane ameliyatı, idrar torbasında (mesane) bulunan kötü huylu tümörlerin çıkarılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Mesane, böbreklerden idrarı taşıyan üreterler aracılığıyla gelen idrarın depolandığı organdır. Mesane kanseri, kadınlardan daha çok erkeklerde görülmektedir. Bunun nedenleri arasında, erkeklerin daha fazla alkol ve tütün tüketmesi ve uygun olmayan çalışma koşullarında daha fazla çalışmaları bulunmaktadır.

Mesane Kanseri Belirtileri

  • İdrarda kan görülmesi veya idrarda pıhtılaşmanın meydana gelmesi; mesane kanserinin en yaygın belirtilerindendir. Bu durum hastalığın en önemli işaretlerinden biridir.
  • Devamlı ağrılı idrar yapma ve idrar yaparken sonlara doğru boşaltım organında yanma hissi oluşması; hastalığın diğer önemli belirtilerindendir.

Mesane kanserinde, idrarda kan görülmesi her hastada gözle fark edilemeyebilir. Diğer belirtiler varsa, idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanacaktır. Bu belirtileri taşıyan kişilerin ilgili polikliniklere başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmaları ve hastalığın ileri aşamasına gelmeden tedavi yöntemlerini uygulamaları önemlidir. Hastalığın teşhisinde gelişen tıbbi cihazlar sayesinde kolaylıkla kesin tanı konulabilmektedir. Ultrason, bilgisayarlı tomografi ve endoskopi gibi cihaz ve teknikler kullanılarak hastalığın durumu ve uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmektedir. En sağlıklı tanı, endoskopi sayesinde yapılmaktadır.

Mesane Ameliyatı

Yapılan tetkikler sonucunda TUR-TM (transüretral rezeksiyon) denilen cerrahi operasyon gerçekleştirilir ve mesane içerisinden kistler alınarak tümörlerin tehlike boyutuna göre tedavi yolu izlenir. TUR-TM ameliyatı ile alınan parçalar patolojik olarak incelenerek tümörün mesane içindeki boyutu ve tehlikesi anlaşılır. Bu duruma göre yapılacak müdahale belirlenir.

  • TUR-TM operasyonu ile mesane içindeki tümörlerin, mesanenin iç kısımlarına nüfuz etmediği ve saldırgan özelliği bulunmadığı, yayılma riskinin çok düşük olduğu yani düşük dereceli hastalıklarda TUR-TM operasyonu yeterli olabilmekte ve doktorların öngördüğü ilaçlarla tedavi edilmektedir.
  • TUR-TM operasyonu sonucunda mesane içindeki tümörlerin saldırgan olduğu ve yayılma riskinin bulunduğu ancak mesanenin içine nüfuz edememiş başlangıç aşamasında olan hastalığın tedavisinde ise birkaç hafta sonra tekrar TUR-TM operasyonu yapılacaktır ve ikinci operasyondan sonra doktorların öngördüğü süre boyunca ilaç tedavisi uygulanacaktır.
  • TUR-TM operasyonu sonucunda tümörlerin saldırgan ve mesane içerisinde derinlere kadar indiği anlaşıldığında birkaç hafta sonra TUR-TM operasyonu tekrarlanır ve mesane bölgesine doktorların öngöreceği süre boyunca verem ilaçları enjekte edilerek tedavi edilmeye çalışılacaktır.
  • İlk operasyon sonucu tümör hücrelerinin çok saldırgan oldukları, mesaneyi tamamen kaplayıp diğer komşu dokulara sıçramış oldukları belirlendiğinde birkaç hafta sonra tekrar TUR-TM operasyonu yapılır ve patolojik değerler incelendiğinde tehlike boyutunun halen yüksek olduğu anlaşılmışsa radikal sistektomi adı verilen cerrahi müdahale yapılır. Bu müdahalede meni dokuları, prostat, mesane, alt idrar yollarının bir kısmı, lenf dokuları ve büyük damarlar alınır. Mesane ameliyatı sırasında en büyük ve en zor ameliyat radikal sistektomi ameliyatıdır.

Sonuç olarak, mesane ameliyatı mesane kanseri tedavisinde kritik bir rol oynamaktadır. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığın seyri kontrol altına alınabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Bu nedenle, belirtileri fark eden kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmaları büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mesane Taşı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Taşı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Nörojen Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Nörojen Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mesane Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi