İyi Huylu Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

İyi Huylu Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

İyi Huylu Mesane Tümörü

Mesane, böbreklerden süzülen idrarın depolandığı ve dışarıya atıldığı, kaslardan oluşan içi boş bir organdır. Mesane kanseri genellikle mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden kaynaklanır. Mesane, karın alt kısmında yer alan içi boş bir kesedir. İçerisinde idrar birikir ve dışarı atılır. İdrar böbreklerden süzülerek mesaneye gelir ve burada depolanır. Bu depolanan idrar, mesane dolduktan sonra dışarı atılması için tek bir tüp vasıtasıyla vücuttan çıkar. Bu tüpün adı üretradır. Mesane duvarı üç tabakadan meydana gelir:

  • İç tabaka: Değişen epitel hücrelerinden meydana gelir. Bu epitel hücrelerin esneme özelliği vardır.
  • Orta tabaka: Bu tabaka kas dokularından meydana gelir. Mesanenin boşaltılabilmesi için bu kaslar kasılır ve mesanenin küçülmesini sağlayarak içerisindeki idrarın dışarı atılmasını sağlar.
  • Dış tabaka: Mesanenin etrafını kaplayan bu tabaka, fibrozis ve yağ dokusundan meydana gelir. İçerisinde mesaneyi besleyen damarlar bulunur.

Mesanede Kanser Hücrelerinin Oluşumu

Kanser hücreleri, ilk olarak hücrelerde başlar. Hücrelerin meydana getirdiği dokular birleşerek organları oluşturur. Yani, hücreler dokuların yapı taşlarıdır. Mesane hücreleri, mesane dokularını ve sonunda mesane organını meydana getirir. Normalde hücreler büyür, bölünerek yeni hücreler oluşturur. Böylece vücuttaki eskiyen hücrelerin yerini yenileri alır. Normal olan hücreler yaşlandıkları ya da hasar gördükleri zaman ölürler. Bu durumda da bu hücreler yok edilerek yerine yeni hücreler gelir. Bazen bu düzen bozulabilir. Vücut yeni hücrelere ihtiyaç duymadığı halde hücreler oluşabilir. Bu durumda da hasarlı hücreler gerektiği şekilde yok edilmediğinden fazla hücreler meydana gelir. Bu durumda biriken hücreler istenmeyen bir dokuya neden olur. Bu istenmeyen dokulara da tümör denir. Mesanede oluşan tümörler iki şekilde olabilir: iyi huylu ve kötü huylu tümörler. İyi huylu tümörler, kötü huylulara nazaran daha az zarar verirler.

İyi Huylu Mesane Tümörünün Özellikleri Nelerdir?

  • Tedavi edilmeleri veya vücuttan alınmaları durumunda yeniden ortaya çıkmazlar.
  • Vücudun diğer kısımlarına yayılma göstermezler.
  • Hayati bir tehlike oluşturmazlar.
  • Etrafında bulunan dokulara geçiş göstermezler.

İyi huylu mesane tümörleri, hücrelerini oluşturdukları dokularda sabit kalır ve çevresindeki diğer organlara bulaşma riski yoktur. Bu tür tümörlerin oluşmasında etken maddeler arasında sigara kullanımı, başka bir kanser tedavisi görme, arsenik maruziyeti, genetik faktörler ve çalışılan iş yerindeki kimyasallar bulunabilir.

İyi Huylu Mesane Tümörü Belirtileri Nelerdir?

  • İdrarda kan görülmesi
  • Sık sık tuvalete gitme isteği
  • Ani idrar sıkışması
  • İdrarı boşaltabilmek için her seferinde ıkınma ihtiyacı hissetmek
  • Ani idrar sıkışmasında, idrar yapamama
  • İdrar yaparken mesanede yanma hissi

İyi Huylu Mesane Tümörünün Teşhisi

İyi huylu mesane tümörlerinin teşhisi, idrar tahlili, biyopsi ve sistoskopi ile yapılır. Bunun öncesinde muayene edilen hasta tam anlamıyla fizik muayenede değerlendirilir ve kendisinden istenecek testler belirlenir. Bu üç yöntemin hepsi hastaya uygulanarak mesanede tümör olup olmadığı anlaşılır. Bu testlerin hepsi mesane tümörünün kesinleştirilmesinde önemli rol oynar.

İyi Huylu Mesane Tümörlerinin Tedavisi

İyi huylu mesane tümörlerinin tedavisi, kanserin oluşum süresine ve evresine göre değişir. Genellikle cerrahi müdahale ile iyi huylu tümörler alındıklarında bedende yeniden oluşma özelliği göstermezler. Bu nedenle ilaçla tedavi edilmezler ve doğrudan cerrahi müdahale uygulanır.

Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Burcu şahin

20 Nisan 2024 Cumartesi

Merhaba, kardeşimin mesanesinde 1 yıldır sürekli tümör oluşuyor, 3 kez ameliyat edildi, parçalartemiz çıktı ancak tekrarlamaya devam ediyor, birçok doktora gittik ancak hiçbiri sebebini bulamıyor. Sizin bir fikriniz var mı? (26 yaşında, sigara alkol ve kimyasala maruz kalma yok)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Burcu Hanım,

Öncelikle kardeşinizin durumu nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Mesane tümörlerinin tekrarlaması maalesef bazı hastalarda görülebilen bir durumdur. Özellikle genç yaşta bu tür sorunlarla karşılaşmak oldukça üzücü olabilir. İlaç tedavileri, immünoterapi veya daha ileri tetkikler gerekebilir. Özellikle mesane kanseri konusunda uzmanlaşmış bir onkoloji uzmanına başvurmanız yararlı olabilir. Ayrıca genetik testler veya spesifik biyolojik belirteçler üzerinde durulması da tekrarlama nedenini bulmada yardımcı olabilir. Umarım en kısa sürede çözüm bulunur ve kardeşiniz sağlığına kavuşur.

Sağlık ve esenlik dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yapay Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Yapay Mesane Belirtileri ve Tedavisi

İyi Huylu Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

İyi Huylu Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kateterizasyonu Uyguluma Amaçları

Mesane Kateterizasyonu Uyguluma Amaçları

Mesane Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi