Mesane Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Mesane Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Mesane ağrıları, ilk olarak bakteriyel bir enfeksiyon gibi görünebilir, ancak antibiyotik kullanımının herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Mesanede bilinen ağrılar şunlardır: acil işeme isteği, ağrı yaşanması ve sık işemelerdir. Mesane boşaltılmadığı sürece ağrı giderek artar. İşeme olayı ise genellikle rahatlık verir ve ağrının azalmasına yardımcı olur.

Mesane Ağrısının Yayılımı

Karın kısmının altında yer alan pelvis bölümü ile sırt kısmının altında mesane ağrıları olabileceği gibi uyluk bölgesinde ve kasıklarda da bu ağrıların görülmesi mümkündür. Kadınlarda meydana gelen ağrı vajinal bölgede olurken, erkeklerde ise testislerde, peniste, perinede ve skrotumda meydana gelmektedir.

Mesane Ağrısının Belirtileri

Her iki cinsiyet için de uretral ağrılar idrar boşaltım yolu boyunca devam edebilir. Yoğun ve sürekli bir işeme isteği ya da gecede dahil olmak üzere sık sık işeme durumu söz konusu olabilir. Oluşan ağrı mesanede yanma durumu gibi hisler şeklinde meydana gelebilir. Bunun yanı sıra mesane ve çevresinde spazm olma şeklinde ya da batar tarzda bir vajinal ağrı oluşması mümkündür. Mesane kısmında bir basınç hissetmek de ağrıya sebep olur. Mesane ağrıları ya aralıklı olabilir ya da sürekli olarak devam edebilir. Ağrı bütün pelvik tabana, makata, alt karın kısmına ve sırtın alt kısmına doğru yayılabilir.

Mesane Ağrısının Görülme Durumu

Oluşan semptomlar birdenbire, ortada herhangi bir görünür sebep bulunmaksızın oluşabilir. Bunun yanı sıra bazen bir operasyonun beraberinde (genellikle kadınlarda görülür) histerektomi veya başka herhangi bir jinekolojik cerrahi müdahale sonrasında oluşabilir. Bununla birlikte doğum esnasında ya da mesanenin önemli bir bakteriyel mikrop kapması sonrasında ortaya çıkabilir.

Genel olarak kadınlarda yüksek oranda yaşanan mesane ağrıları erkeklerde 10 kişiden 1 kişide görülmektedir. Yaşanan semptomlar arasında spontane alevlenmelerin olması ve iyi haller sonucunda oluşan interstisyel sistitin en belirgin özellikleridir.

Kadınlarda görülen semptomlar için menopoz döneminde ya da adet öncesi dönemde sık sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Bu rahatsızlığın görülmesiyle birlikte cinsel birleşme olayı hem erkek için hem de kadın için oldukça ağrılı geçmektedir. Hatta bazı durumlarda cinsel birleşme durumu imkânsızdır. Birçok hasta mesane ağrıları semptomlarının fiziksel ya da duygusal stres ile arttığını gözlemlemiştir. Ancak stresin mesane ağrılarına neden olduğu tam olarak tespit edilememiştir. Sürekli olarak bir acil işeme durumu gezi, çalışma hayatı, arkadaş ziyareti ya da basit bir alışveriş durumunu dahi engelleyecek halde kendini göstermektedir.

Mesane Ağrısının Nedenleri

Mesane ağrısı çeken hastalar için tuvalet bulmak oldukça önemli bir sorundur. Sık sık ev dışında tuvalet bulma derdindedirler. Birçok yönü ile ciddi bir biçimde araştırılmış olmasına rağmen bu rahatsızlığın sebebi bilinmemektedir. Tahmin edilen bir duruma göre mesane ağrılarının tek bir nedene bağlı olmadığıdır. Bu rahatsızlığı alerjik, bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar ve hatta çevresel etkenler gibi farklı nedenlerden kaynakladığı düşünülmektedir.

Mesane Ağrısının Tedavisi

Birçok öneri bulunmasına rağmen mesane ağrılarının asıl nedeni tam olarak tespit edilemediği için tedavisi için net bir cevap verilememektedir. Hastalık şifa ile son bulacak bir durum söz konusu değildir. Yalnızca oluşabilecek semptomları azaltabilme imkanımız bulunmaktadır. Tedavi durumu kişisel sorunlardan kaynaklandığı için herhangi bir tedavi durumu mesane ağrıları yaşayan hastalar için eşit etki sağlayacağını söyleyemeyiz.

Tedavi için söyleyebileceğimiz öneriler ise:
  • Oral ilaçların kullanılması
  • Mesane instilasyonlarının yaşanması
  • Lazer tedavisinin yapılması
  • Farklı olarak birtakım cerrahi müdahaleler
Mesane ağrıları ayrıca kas ve eklem ağrıları ile yorgunluk durumu, ilaç intoleransı ile alerji ile meydana gelmektedir. Yaşanan bütün semptomlar baş edilemeyecek bir hal alması üzerine yapmanız gereken ilk şey kesinlikle uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Bitkisel Tedavisi

Mesane Kanseri Bitkisel Tedavisi

Aktif Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Aktif Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Mesanede İdrar Kalmasının Nedenleri?

Mesanede İdrar Kalmasının Nedenleri?